Polskie forum fanów TOTO TOTO - Polska strona zespołu
Maj 20, 2012, 18:25:44 *
   Strona główna   Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jake to the Bone, czy Dave's gone skiing ?  (Przeczytany 2212 razy)
karol_guitar
Senior

« : Grudzień 27, 2008, 11:36:28 »

Tak mnie myśl naszła, że jak się mówi o jakimś trudnym kawałku Toto, to jest to najczęściej Dave's gone skiing. Zastanawiam się dlaczego? Wiadomo, utwór wybitny, niesamowicie trudny, ale dlaczego uwaga forumowiczów skupiona jest na nim? Osobiście dużo częściej i chętniej słucham Jake to the Bone. Słyszę tutaj równie dużo ogromnych umiejętności technicznych, a rytmika (szczególnie bas+perkusja) chyba jest trudniejsza. Moim zdaniem kawałek dużo ciekawszy od Dave's gone skiing, w którym bas, gitara i klawisz grają w dużej mierze to samo.

Jestem niezmiernie ciekaw Waszego zdania Mrugnięcie
tomvid
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2008, 23:07:36 »

No cóż, ciężki wybór, bo po mojemu oba ambitne. Również obydwa kawałki zawierają element, który zdecydowanie lubię - nieparzyste metrum. I tu, i tu jest 7/4. Ale w Jake jest zdecydowanie więcej na 7/4, więc ja raczej Jake...
Skoro już mowa o metrum - czy są tutaj zwolennicy polimetrii, którą przykładowo stosuje zespół Dream Theater? Ja do takich zwolenników się zaliczam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 23:10:49 wysłane przez tomvid » Zapisane
karol_guitar
Senior

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2008, 12:16:30 »

Nie tylko Dream Theater stosuje polimetrię, również w Toto ją spotykamy, choćby w Falling in Between Mrugnięcie należę jak najbardziej do zwolenników, kiedy mamy z nią do czynienia od razu słychać wielki kunszt artystów, a mnie to na przykład zachęca do dalszego słuchania, nie tylko dla przyjemności, ale dla zwyczajnego zaznajomienia się z inną sztuką Uśmiech
tomvid
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2008, 14:30:48 »

Zgadza się. Toż to właśnie Lukather przedrzeźniał się z Petruccim (gitarzysta Dream Theater), mówiąc, że kolejny album Toto (=FiB) będzie bardziej progresywny od Dream Theater. Oczywiście tak nie jest, jedynie wspomniany utwór FiB nawiązuje do stylu Dreamów. Tak więc jeśli już sobie o tej polimetrii dyskutujemy, trzeba przyznać, że Dreamy zdecydowanie więcej bawią się w zmiany metrum itd... W Toto z kolei bardziej cenię sobie harmonię - ciekawe połączenia funkcyjne są tutaj częstsze. No i Toto to również duży sentyment.
Grzecho
Junior
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2008, 14:35:53 »

Choć nic z tej nomenklatury muzycznej nie rozumiem ciekawi mnie wasza rozmowa. Te dwa kawałki instrumentalne są bardzo ciekawe ale chyba tylko dla muzyków.  Sam jestem gitarzystą - amatorem. A jako "stary metalowiec" lubię łamane i często zmieniające się rytmy. Więc te dwa kawałki pasują mi i dobrze że znalazły się na płytach. Wolałbym jednak aby TOTO kończył swoje płyty kawałkami typu "Don't Stop Me Now" lub "Better World". Podoba mi się że te instrumentalne numery wykonują na koncertach i robią to z taką samą solidnością jak na płytach.
karol_guitar
Senior

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2008, 15:13:46 »

Właśnie dlatego wolę Toto od Dream'ów Uśmiech mam ich 2 koncerty i jakoś szczególnie mnie nie zachwycają, wiadomo, że ich umiejętności są ogromne, ale pod względem harmonii i złożoności kompozycji są daleko w tyle za Toto. Co do Better World to również tu mamy charakterystyczny "łamany rytm". Tomvid, może wiesz jakie to metrum?
tomvid
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2008, 15:31:24 »

Tomvid, może wiesz jakie to metrum?
No cóż, zgodnie z życzeniem rozpisałem to co następuje:

od 0:00 do 1:01 metrum 3/2
od 1:02 do 1:17 metrum 7/4
od 1:18 do 1:55 metrum 4/4
od 1:56 do 1:57 metrum 9/4
od 1:58 do 2:13 metrum 7/4
od 2:14 do 5:19 metrum 12/8
od 5:20 do 5:32 metrum 9/8
od 5:33 do 5:58 metrum 4/4
od 5:59 do 6:38 metrum 12/8
od 6:39 do 7:10 metrum 12/4
od 7:11 do 7:41 metrum 12/8

Chyba po raz pierwszy świadomie zastanowiłem się nad zmianami metrum w tym utworze. Jak widać - sporo się dzieje.
karol_guitar
Senior

« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2008, 12:39:19 »

Ojj to chłopaki dali popis Chichot muszę się pochwalić, ze ostatnio bierzemy się trochę z zespołem za Toto Uśmiech Gramy Child's Anthem, teraz bierzemy się za The road goes on Uśmiech są całe szczęście kawałki, które mogą być grane przez zwykłych śmiertelników Mrugnięcie
poprostumariusz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2009, 22:27:37 »

tomvid a dlaczego pierwsze metrum to 3/2? ja bym stawiał na 6/4.
tomvid
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2009, 22:58:35 »

Hej.

A propos metrum - podałem 3/2, gdyż jak dla mnie, to podstawową miarą jest tutaj raczej pólnuta, niż ćwierćnuta. Aczkolwiek zgadzam się, że dla innych podstawą jest ćwierćnuta, i wówczas jest tak jak piszesz, poprostumariusz, 6/4.
Szczerze mówiąc, uważam, że nie popełni się dużego błędu używając w tym wypadku obu wersji.

Wiesz, wsłuchując się w to ponownie, słysząc uderzenia perkusisty w "Ride" co każdą ćwierćnutę przekonuję się powoli do 6/4...
Dahid
Stały bywalec

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2010, 01:34:33 »

A mnie się bardzo podoba solówka perkusyjna Philipsa z Livefields, która rytmicznie i "melodycznie" nawiązuje do Jake to the Bone a kończy się Dave's gone skiing Uśmiech Fantastycznie to wyszło Szymusiowi Uśmiech no i chyba pogodził zwolenników obydwu kawałków Uśmiech

A co do polirytmii, co powiecie o Party in Simon's Pants Los Lobothomys?

Hold the line, Melanie. We made it! Uśmiech
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!