hoffnung
Nowicjusz

|
 |
« : Marzec 04, 2010, 23:51:48 » |
|
Witam wszystkich TOTOmaniaków!
Nasz ukochany zespół, a właściwie jego członkowie, uczestniczył w wielu projektach - bardzo znanych i mniej znanych. Ostatnio odkryłem bardzo ciekawą płytę projektu Radioactive - "Ceremony Of Innocence" (http://www.melodicrock.com/reviews/frradioactive.p3). Płyta wydana została w 2001 roku, nagrano ją jednak jeszcze przed śmiercią Jeffa Porcaro, a bezpośrednio po ukończeniu przez TOTO prac nad albumem "Kingdom Of Desire". Autorem projektu Radioactive jest szwedzki gitarzysta Tommy Denander (http://www.tommy-denander.com/). Ten sam Denander wydał w 2007 roku świetną płytę z Frederiksenem - "Baptism By Fire" (http://fergiefrederiksen.wordpress.com/baptism-by-fire/). Radioactive zasługuje na zainteresowanie, nie tylko ze względu na to, że na płycie "Ceremony Of Innocence" grają, wiadomo - świetnie, nasi idole (prawie całe TOTO - bez Lukathera), ale także ze względu na samą postać Denandera. Jest świetnym gitarzystą, a gra jak... No właśnie, tego nie da się nie zauważyć, jak sam Lukather. Denander nie ukrywa przy tym, że muzyka TOTO, i nie tylko, jest jego inspiracją. Zainteresowały mnie inne projekty Denandera, np. Spin Gallery i mogę śmiało napisać, że twórczość tego gitarzysty zrobiła na mnie wrażenie.
Proszę wszystkich wtajemniczonych o wypowiedzi na temat Denandera i jego projektów artystycznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 07:36:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rockyflower
Nowicjusz

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2010, 00:52:40 » |
|
Cieszę się, że forum znowu ruszyło. Mam nadzieję, że na dłużej. Jeśli chodzi o projekty Denandera to znam tylko te wcześniej wymienione. Płyta z Frederiksenem "Baptism by fire" to świetny AOR, a Spin Gallery w wielu zestawieniach za 2009 rok plasuje się na wysokich pozycjach. Po przesłychaniu tej ostatniej mam jednak mieszane uczucia. Nie umniejsza to jednak faktu, że gitara Denandera na tej płycie brzmi świetnie. Jak dla mnie to jedyny jasny punkt w tym muzycznym projekcie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 00:56:02 wysłane przez Rockyflower »
|
|
|
|
|
hoffnung
Nowicjusz

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2010, 21:58:46 » |
|
Oczywiście, jeśli ktoś będzie szukał w twórczości Denandera nowego TOTO to się troszkę rozczaruje. Z premedytacją piszę „troszkę”, ponieważ nie może się rozczarować całkiem. Denander jest świetnym gitarzystą i to niewątpliwie słychać. Wszystkich, którzy zetknęli się z nim po raz pierwszy, proszę o przesłuchanie jego dwóch solowych albumów z 1995 roku: „Skeleton” i „Less Is More”. Obydwie płyty to wspaniałe gitarowe granie. Niektóre utwory bardzo wpadają w ucho – choć to może mało profesjonalna rekomendacja. Kolejny etap poznawania Denandera to właśnie projekt Radioactive. W ramach tego projektu wydane zostały trzy albumy, a wszystkie są, moim zdaniem, świetne. O randze Denandera, jako artysty, świadczy niewątpliwie współpraca, między innymi, z takimi artystami, jak Yngwie Malmsteen (http://pl.wikipedia.org/wiki/Yngwie_Malmsteen). Projekt Spin Gallery tworzy muzykę z gatunku melodic rock. Jeżeli ktoś nie przepada za nowoczesnym i „lżejszym” graniem to może się zniechęcić, szczególnie pierwszą płytą „Standing Tall” (2004) – jest bardzo melodyjna i popowa. Druga płyta „Embrace” (2009), nad którą muzycy pracowali 18 miesięcy, to najlepsza (nowa) muzyka jaką słyszałem w tym roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
between
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2010, 22:35:50 » |
|
Witajcie:) Wszystko ładnie,pięknie. Tylko, że CEREMONY OF INNOCENCE nigdy nie zostało wydane na płycie!!! Utwory rzeczywiście krążą w sieci. Mnie jakoś nie udało się niczego złowić :''''''''(( A już ze strony podanej przez Sebastiana w ogóle. Tra-ge-dia! Dlatego PLEASE, PLEASE, PLEASE - podzielcie się chłopaki, co???
|
|
|
|
|
|
between
|
|
|
|
Sebastian
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2010, 15:59:41 » |
|
Witajcie:) Wszystko ładnie,pięknie. Tylko, że CEREMONY OF INNOCENCE nigdy nie zostało wydane na płycie!!! Utwory rzeczywiście krążą w sieci. Mnie jakoś nie udało się niczego złowić :''''''''(( A już ze strony podanej przez Sebastiana w ogóle. Tra-ge-dia! Dlatego PLEASE, PLEASE, PLEASE - podzielcie się chłopaki, co???
Jezeli tam nie znalazles a jest, wystarczy przewinac stone troche do dolu ale ok. Masz link z tej strony http://rapidshare.com/files/263455922/Radioactive_By_Doug.rar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hoffnung
Nowicjusz

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 12, 2010, 21:45:46 » |
|
Poniżej zamieszczam tekst z oficjalnej strony Tommy Denandera, dotyczący płyty Ceremony of Innocence. >>One of the most unique albums never released!!! Recorded with Jeff, Mike, Steve Porcaro and David Paich in Los Angeles back in 1991 this was originally meant to be a solo album for Tommy. Due to differences with his label back then, Tommy bought the tapes back and over the last nine years the album has changed from being a solo thing to a duo group to what it is now...a one time only life project for Tommy. It is also most likely the last recording to feature the core of Toto members before Jeff's sad passing in 1992, it was recorded right after Toto's "Kingdom Of Desire". The style on Radioactive is like a mix of Toto's ISOLATION, Giant and Fee Waybill's READ MY LIPS! and among the song writers you'll find Richard Marx, Bruce Gaitsch, Bobby Kimball and Fee Waybill. The album features more true super stars from the westcoast/AOR scene than any other album in many years and has already been labeled a modern classic.<< Ostatnio udało mi się zdobyć, niestety tylko pierwszą, płytę projektu Prisoner - "Blind". Czy ktoś z Was posiada może jakieś płyty projektu Sayit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|