Polskie forum fanów TOTO TOTO - Polska strona zespołu
Maj 20, 2012, 19:23:13 *
   Strona główna   Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Steve Lukather  (Przeczytany 10780 razy)
Kaszenor
Junior
**

« Odpowiedz #45 : Kwiecień 29, 2008, 13:41:15 »

Nie mam akurat Luke'a ale mam wiosło z koncernu music mana- peaveya wolfganga i to nie tylko wada music manów po prostu kiepski osprzęt, jakis miekki metal i gwinty się szybko "męczą" (mimo, że posiadam najdroższą wersję). Znajomy ma ten sam problem, nie ma rady. A powiedz jak ci się na nim gra. Chyba bardziej vintigowe brzmienie co? Swego czasu mialem zamiar takową gitara sobie sprawic.
fqjcior
Junior
**

« Odpowiedz #46 : Maj 08, 2008, 10:45:05 »

Oj oj oj Panie Kaszenor Mrugnięcie Proszę nie wprowadzać kolegi qbolca w błąd. Gitara Peavey Wolfgang nie ma NIC ALE TO ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO z firmą Music Man!! Jeeezuu! To brzmi jak profanacja! Music Many produkowane są w manufakturze w San Luis Obispo w Californii. Nie mam mowy by stosowano w nich kiepski osprzęt (przez moje ręce przewinęło sie juz ok. 10 instrumentów tej firmy i jest to sprzęt najwyższej jakości jeśli chodzi o wykonanie jak i o zastosowany osprzęt). Miałem też Peaveya Wolfganga Standarda (a więc najdroższy model nie licząc custom shopa) i przyznam, że dość daleko mu było do Music Mana Axisa (poprzednie wiosło Van Halena).  Jeśli zaś chodzi o problem z qbolca wajchą, to proponuję spradzić, czy nie obluzowała się śrubka mocująca wajchę (o ile w tym mostku zastosowano ją - akurat Luke'a nie znam). Mam w tej chwili Music Mana Petrucci i w tym mostku właśnie takie rozwiązanie istnieje. Wystarczy podkręcić nieco śrubkę i wajcha chodzi "ciaśniej". Poza tym mostek nie ma prawa uszkodzić się gdy wyciągamy z niego wajchę.

Pozdrawiam

"Live is like jazz. It's best when it's improvised."
Kaszenor
Junior
**

« Odpowiedz #47 : Maj 17, 2008, 21:06:31 »

Oj oj panie fqjcior  Mrugnięcie Tak się składa że Peavey Wolfgang jest wyższym modelem od Music Man Luke i właśnie byłoby obrazą sądzic że gitary Music Man są lepiej wykonane, wystarczy poczytac pare informacji ze strony wolfgangguitars.com i rozwiać wątpliwości i zajrzeć także na ebay.com jakie sumy osiągają wolfgangi a Music Many Axis'y. Bynajmniej w mojej opini jedynym konkurencyjnym modelem do wolfganga jest właśnie petrucci ale to przecież dwa różne wiosła. Fakt może przesadziłem z tym koncernem Music mana ale przecież Wolfgang był wzorowany na Axisie a jeśli powstawał po niej to wiadomo że chodziło o udoskonalenie wiosła. Więc z tą profanacją proszę nie przesadzać i nie sakralizowac tak Music Manów bo i im zdarzają się wpadki.

Miałem też Peaveya Wolfganga Standarda (a więc najdroższy model nie licząc custom shopa) i przyznam, że dość daleko mu było do Music Mana Axisa (poprzednie wiosło Van Halena).

to dopiero profanacja...
fqjcior
Junior
**

« Odpowiedz #48 : Maj 18, 2008, 09:59:06 »

Tak się składa że Peavey Wolfgang jest wyższym modelem od Music Man Luke i właśnie byłoby obrazą sądzic że gitary Music Man są lepiej wykonane, wystarczy poczytac pare informacji ze strony wolfgangguitars.com i rozwiać wątpliwości i zajrzeć także na ebay.com jakie sumy osiągają wolfgangi a Music Many Axis'y.
Po pierwsze Wolfgang to zupełnie inna gitara niż Luke i hierarchizowanie ich mija się z celem. Oba instrumenty są profesjonalne i oba są wykonane wg specyfikacji konkretnych gitarowych mistrzów.
Jeśli zaś chodzi o porównywanie cen na eBayu to należy porównywać Wolfgangi nie z Axisami, tylko z Music Manami model Van Halen (tak tak - tak się nazywały zanim po kilku modyfikacjach stały się Axisami). Sa to gitary dziś bardzo rzadkie a ich ceny na eBayu siegają kilku tys. dolarów (!) Warto na koniec dodać, że nie zawsze wysoka cena gwarantuje wysoką jakość. Peavey (w przeciwieństwie do Music Mana) to potężny koncern posiadający ogromne środki na reklamę i promocję. W mojej opinii ceny Wolfgangów są sztucznie rozdmuchane i niewspółmierne do tego, co te instrumenty sobą reprezentują.

Wolfgang był wzorowany na Axisie, a jeśli powstawał po niej to wiadomo że chodziło o udoskonalenie wiosła. Więc z tą profanacją proszę nie przesadzać i nie sakralizowac tak Music Manów bo i im zdarzają się wpadki.

Rzeczywiście Wolfgang był wzorowany na Axisie. Śmiem jednak twierdzić, że Wolfgangi na których gra sam Eddie daleko odbiegają jakością od tych sprzedawanych w sklepach. Music Man znany jest natomiast z tego, że instrumenty sprzedawane powszechnie niczym nie ustępują egzemplarzom posiadanym przez endorserów.

Miałem też Peaveya Wolfganga Standarda (a więc najdroższy model nie licząc custom shopa) i przyznam, że dość daleko mu było do Music Mana Axisa (poprzednie wiosło Van Halena).

to dopiero profanacja...

Niestety taka jest prawda. Wiosło było zrobione poprawnie, brzmiało potężnie, wyglądało naprawdę pięknie. Diabeł jednak tkwił w szczegółach. Staranność wykonania była naprawdę daleka od tego co reprezentują Music Many.

"Live is like jazz. It's best when it's improvised."
aneta
Stały bywalec

zawsze wierna fanka

« Odpowiedz #49 : Maj 29, 2008, 14:32:14 »

witajcie.oj koledzy na cóż te spory na temat gitar...miało być o Stevenie L.ja uważam że to ponadprzeciętny gitarzysta i bardzo dobry czysty vokal..pozdrawiam wszystkich Chichot

aneta 505267835 pozdrawiam
MarS
Junior
**

« Odpowiedz #50 : Marzec 26, 2009, 20:25:20 »

Pomyślałem sobie, że warto odkurzyć ten wątek. Ostatnio na forum "dużo się działo" w temacie Luke'a. Może warto tutaj coś popisać? Załączam link do ciekawego wywiadu Piotra Nowickiego ze Stevem o TOTO, płycie Ever Changing Times, trasie i planach na przyszłość. Miłej lektury  Uśmiech

http://www.topguitar.pl/wywiady/Steve_Lukather

Peace, MarS

These Are Ever Changing Times, Full Of Every Danger Sign, And The Only Hope For Us To Survive ...
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!